Látogatható a megújult Széchényi-mauzóleum

Már látogatható a 127 millió forintos kormányzati támogatásból megújult, a Széchényi-örökség részét képező nagycenki Széchényi-mauzóleum, amely a „Széchenyi faluja – Nagycenk kisléptékű turisztikai attrakciófejlesztése” című projekt keretében valósult meg.

A Széchényi-mauzóleumban az egyik legnagyobb kár az alagsor benedvesedése volt, amely a koporsók, a csontok, a hamvak, és az épület állapotát is súlyosan veszélyeztette. Dr. Bardi Terézia tudományos igazgató, az Eszterháza Központ főigazgató-helyettese ismertette, hogy a „Széchenyi faluja – Nagycenk kisléptékű turisztikai attrakciófejlesztése” című projekt keretében megvalósuló projekt keretében sikerült megszüntetni a vizesedés problémáját, emellett a vakolat helyreállítása, a falak szellőztetése, az eredeti kőlábazat visszaállítása, az altemplom belső és külső nyílászáróinak és a teljes elektromos hálózatának cseréje, valamint a sírkő restaurátori felújítása is megtörtént.

 

 

 

 Dr. Puskás Imre kulturális örökségvédelemért felelős helyettes államtitkár köszöntőjében a nemzetünk nagyjaira való megemlékezést és a közös múlthoz való kötődés fontosságát emelte ki, amely mindannyiunk számára erőt ad és példát mutat. „A múlt felidézése mellett annak bemutatása és megőrzése is szükséges” – tette hozzá.

Széchenyi Tímea, a Gróf Széchenyi Család Alapítvány elnöke elmondta, hogy július 23-án visszahelyezték végső nyughelyére Széchenyi Pál pécsi püspök, kalocsai érsek mumifikálódott maradványait.

Csorba János, Nagycenk polgármestere a felújítást egy műtéthez hasonlította. „Nyugodt szívvel kijelenthetem, hogy teljesen gyógyult” – fogalmazott.